banner25

Her yıl Eylül ayının gelmesiyle herkesi tatlı bir telaş alırdı. Okulların açılma zamanı yaklaştıkça hazırlıklar yapılırdı. Bu yıl ise durum çok farklı maalesef. Pandemi tüm hayatımızı değiştirdiği gibi eğitim öğretimi de değiştiriyor. Üniversiteye giden bir kızım olduğu için durumu yakinen biliyorum. Paranoyak olmadan tüm tedbirleri uygulamak gerekiyor. Covit -19’un şakası yok!!

Bu sene öğrencilerde ve ailelerde farklı bir telaş var. Akıllarda onlarca soru, yüzlerce korku ve binlerce çekince var haklı olarak. Okullar açılacak mı? Açılacak ise ne zaman? Dersler online mi olacak yoksa hibrit mi? Fiziksel korunma şartları sağlanırsa okula gidilebilir mi? Okulu nasıl ve ne sıklıkta dezenfekte edecekler? Güvenebilir miyiz? Okula giderse çocuklar kendini koruyabilir mi? Sınıflar nasıl olacak? Okula nasıl gidilip gelinecek? Toplu taşıma kullanılabilir mi? Yemek nasıl olacak? Kantinler açılacak mı? Okula gelenler gerçekten sağlıklı mı yoksa taşıyıcı olabilir mi? Bir öğrencinin sağlıklı olup olmadığı nasıl anlaşılacak? Birinde virüs pozitif çıkarsa ne yapılacak? Karantina nasıl olacak? Daha onlarca soru yazabilirim.

Ben okulların istisnai haller dışında online olması gerektiğini düşünüyorum. Nedir bu istisnai haller derseniz;

  • Okula yeni başlayıp okuma-yazma öğrenecek İlkokul 1. sınıf ve yıl sonunda sınava girecek olan 8 ve 12. sınıf öğrencileri okula giderek ve okulun tüm sınıflarına dağıtılarak öğrenci sayısı minimuma indirilmiş şekilde eğitim almalıdır.
  • Sınıf mevcudu zaten az olan köy veya kırsal alandaki okullar normal eğitime devam edebilir. Bu çocuklar için bilgisayar, internete ulaşım sıkıntısı da ortadan kalkmış olur.

Okulda eğitimde, 1 öğrencinin güvenli olarak ders yapması için gerekli olan alan “Kişisel Güvenli Alan” tanımlanmalıdır. Daha sonra sınıf yüzölçümü alanı bu sayıya bölünerek en fazla kaç öğrencinin bu sınıfta ders yapabileceği hesaplanabilir. Buna göre öğrenciler arası mesafe kuralına uyularak yerleşim yapılabilir ve okulda ders yapılabilir.

MEB düzeyindeki çocuklar genelde ailelerinin yanında okuyor. Bir de üniversiteyi yaşadığı şehir dışında okuyanlar var ki onların durumu daha da zor. Üniversiteler henüz net bir karar alabilmiş değil online mi olsun okula mı gelsin öğrenciler. Herkes Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini can kulağıyla bekliyor. Kurul da hepimiz için en iyi olacağını düşündüğü tedbirleri ve uygulamaları açıklıyor. Hastalığın genel seyri çok hızlı değiştiği için kurul da dikkatle takip edip kararını ona göre vermek üzere inceliyor. Kurul bekliyor ama zaman beklemiyor maalesef. Başka şehirlerde okuyacak öğrencilerin okulun online olup olmadığını bir an önce öğrenmesi gerekiyor.

Eğer eğitim online olur ise barınma problemi ortadan kalkar ama hibrit veya kampüste olursa önce ev veya yurt bakmak, yerleşmek gerekiyor. Bunun için aileler okulun olduğu şehre gidecek; pek çok yer gezecek, görecek ve kendilerine uygun olanı seçmeye çalışacak. Bu süreçte binlerce insan şehirler arası yolculuk edecek; otellerde veya akrabalarında kalacak ve onlarca emlakçı ve ev sahibi ile görüşecek mecburen. Bu kadar risk bile çok yüksek değil mi? Tedbirlerin hafifletilmesi sonucunda her gün açıklanan yeni hasta sayıları böyle yükseliyorken böyle bir durum sizce nasıl etkiler?

Aileler çocukları için kalacak bir yer kiralasa peşinat ve birkaç aylık kirayı peşin vermesi gerekecek. Sonradan online eğitime karar verilirse bu paralar ve kalan kiralar boşa mı ödenecek.

Onlarca genç aynı sınıfta ders görecek; ders aralarındaki kısa sürede nefes almak için aynı merdivenleri ve asansörleri kullanacak bahçeye çıkarken. Okul nasıl temiz tutulacak?
Öğle yemeğini nasıl ve nerede yiyecekler? Yemekhanelerde yeseler bir türlü, yakındaki bir cafe’de yeseler başka türlü. Geçtiğimiz gün bir cafede klima altında oturan bir hastanın yirmiden dazla kişiye nasıl hastalık bulaştırdığı detaylarıyla açıklandı. Evinde yaşayanlar evden getirse de yurtta kalanlar ne yapacak?

Dersler online olsa bu öğrencilere hizmet vererek geçimini sağlayanlar ne yapacak? Bu da işin ekonomik boyutu.

Bu dönemde her konuda karar almak zor hükümet için de aileler için de. Hükümet için zor diyorum; çünkü tahterevallinin bir ucunda sağlık diğerinde ekonomi var. Aileler için zor; çünkü yapılan uyarılara ve hastalığın yüksek seyrine rağmen korunma tedbirlerini uygulamayanlar nedeniyle risk yükseliyor. Bakalım yeni eğitim yılı nasıl başlayacak?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner5

banner1