Anadolu kentlerindeki yaşamı, uygulanan girişimcilik modellerini, sokaktaki davranış şekillerini, insanlar ve kurumlar arasındaki iletişimi gözlemlemeyi önemsiyorum.
Katıldığım 'ORDU'YU YATIRIM ŞEHRİNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ' etkinliğinde her yönüyle örnek gösterilecek bir Ordu çıktı karşıma. Şehirdeki olumlu gelişmeleri yetkililerden dinlemekle kalmayıp fazlasını gözlemleme fırsatı da buldum. Bunu kamuoyuyla paylaşmayı görev edindim kendime.
Güne, kentte yapılmış olanların anlatıldığı bir sunumla başladık. Yerel yönetim, Teknokent olmayan şehirde bu alandaki ihtiyacı kurduğu şirketlerle doldurmuş. OYTAR, Tarım; ORYAZ, Yazılım; ORTUR, Turizm; OREN, Enerji alanında çalışan belediye şirketleri.
Yerel yönetim girişimciliği teşvik etmek için kendi yatırım yapıp ardından EXIT (hisselerini devretme) yapmayı planlıyor. Başka illerde çok eleştirdiğim EKMEK SATAN BELEDİYECİLİK, ORDU' da sürdürülebilir katma değer yaratan vizyoner belediye girişimciliği olarak uygulanıyor. Bu haliyle Büyükşehir Belediyelerinin en küçüğü olan Ordu, boyundan büyük gibi görünen işlerin altından kalkmış ve büyüklere kafa tutar işleri kısa sürede gerçekleştirmiş görünüyor. Misyonlarına uygun planlı programlı, ne yaptıklarını bilir bir yol haritaları var. Sloganları da bunu çok güzel ifade ediyor: 'DÜŞÜNEN, ÜRETEN, YARIŞAN ORDU'. Bu slogana bayıldım.
Girişimcilik eğitimlerinde hep fındık örneğini veririm. Fındık sonrası ayva ve portakal örneklerini anlatırım. Ardından reçine... İleri teknoloji kullanarak dışardan aldıkları hammaddeleri katma değerli ürünlere çeviren ve ihraç eden ülkeleri anlatırım. Fındıktan aktif karbon, portakaldan ekolojik temizlik ürünleri elde edilmesi ile başarı hikayelerine ülkemizden de örnekler ekleyebiliyorum artık.
Örnekler bitmiyor ülke kaynaklarında. İşlenmemiş ürün ihracatının kısıtlanmasını ve tesisleşmenin teşvik edilerek ürünlerin yerelde işlenip pazarlanması gerektiğine inanırım. 'Nasıl olacak?' sorusuna ise ''ilke ve değerlerine bağlı çalışan kooperatiflerle'' yanıtını veriyorum.
Ordu’da 16 kadın kooperatifi olduğu bilgisini aldım (keşke güçlü bir kooperatif altında birleşseler). Üretim ve pazarlama için yerel yönetimin destekleri kendilerine devam ediyor. İçlerinden Perşembe Medreseönü Balıkçı Barınağı’ nda yıpranan ağları onararak ekonomiye kazandıran kadın kooperatifi dikkatimi çekti. Belediye barınak bölgesinde ürünlerini pazarlamaları için bir alan tahsis etmiş kendilerine. Kooperatif ortakları ağ onarmakla kalmayıp eş ve çocuklarıyla denize açılıp balık tutarak ek gelirde sağlıyorlar. Başarısı sürdürülebilir kooperatifler için ailelerin desteğini almak ve faaliyetlerinin içerisinde bulunmalarını sağlamak çok önemlidir. Bunu başarmış olmalarıyla örnek gösterilecek bir kooperatif gerçekten.
Hayal satmayan yerel yönetimler ve potansiyellerini görüp değerlendiren yerel kooperatifler ile kısa sürede tarıma dayalı ekonomi vizyoner bir girişimcilik modeline evrilebilir. Ordu bu konuda avantajlı bir kent. Karar alma ve kısa sürede sonuçları görünen projeler konusunda tecrübe sahibi bir kadroları var. Heyecanları ve harekete geçme isteklilikleri de…
Teknokent olmayan bir kentte sağlanan başarı ancak değer ekosistemi ile açıklanabilir. Hurda bir vapuru alıp gezi vapuruna (Şehit Temel Şimşir) dönüştürerek kentin siluetini değiştiren, Türkiye ve Avrupa’da denizin üzerine inşa edilen ilk havalimanı (Ordu Giresun Havalimanı) ile yıllık 3 milyon yolcu taşıma kapasitesine kavuşan örnek kentin daha fazla göz önünde bulunması ve kooperatifçilik başarılarıylada adından söz ettirilmesi için elimden ne katkı gelirse kendilerine sunacağım.
Murat KÖYSÜREN (Ağustos 2022)